Priča o siru Špin počinje i završava u stanciji Špin, ovčarskoj farmi smještenoj na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča, samo dva kilometra od mora. U ovom kraju stočarstvo i ovčarstvo imaju dugu tradiciju pa je sasvim prirodno da se stancija tijekom 20. stoljeća specijalizirala za uzgoj ovaca. Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani. U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila 10-ak tona sira godišnje. Zatim je pokrenut otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata iz Istre, a ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu.

Spoj tradicije i modernog

Današnja suvremena sirana stoji tik uz tradicionalnu istarsku kuću Špin, što savršeno oslikava pristup proizvodnji sira Špin: moderna tehnologija samo nadopunjuje mudrost stoljetne mljekarske tradicije.

Proizvodno-turistički kompleks obnovljen je 2013. godine, kada je uloženo 35 milijuna kuna za rekonstrukciju sirane i obnovu stancije Špin, uređenje nove kušaone i izgradnju ceste sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

Sirana trenutno proizvodi više od 300 tona sira i 100 tona skute na godinu, čime je nastavljena tradicionalna proizvodnja. Proizvodni program održava specifičnosti podneblja i mogućnosti male „butik“ sirane, koja na idealan način objedinjuje tradicionalne proizvode, lokalne vrijednosti i običaje te najsuvremeniju tehnologiju.

Stancija Špin je mjesto na kojem turisti mogu posjetiti farmu ovaca te kušati i kupiti autohtoni istarski sir i Vina Laguna, što je neposredan način povezivanja poljoprivredne proizvodnje i turizma, dviju osnovnih grana privređivanja u Istri.

Istarski sir Špin nastavak je tradicije Sira Laguna, koji su proteklih godina osvojili čitavu lepezu međunarodnih priznanja.

Okus istarskih pašnjaka

Istarski sirevi Špin nose jedinstveni potpis istarske zemlje, uzimajući ono najbolje od istarskog podneblja. Istarski pašnjaci na kojima se hrane naše kravice i ovčice uzimaju najbolje od blizine Jadranskog mora koje osigurava sunce, sol i opojne mirise istarskih trava, ali i rijeke Mirne te Učke koji donose česte kiše i svježinu kontinenta. Kamena ovdje gotovo da i nema, samo netaknuta zemlja bez ikakve industrije u okolini. Biljna raznolikost pašnjaka i jedinstvena mikrolokacija daju idealne uvjete za bavljenje mljekarstvom.

Stanciju Špin okružuju zeleni pašnjaci i šuma sve do doline Mirne koja je nekoć bila zarasla u makiju, dok je koze nisu pobrstile i omogućile ovcama da dobiju mjesto za godišnji odmor. Uživaju tijekom cijele godine hraneći se divljim šumskim raslinjem, a napajaju se u bari na ulazu u šumu.

→ Naša baština