Istarski sir Gran Istriano je tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje, a radi se od pasteriziranog punomasnog kravljeg mlijeka. Prosječna težina koluta iznosi čak 11 kilograma, a njegovo zrenje traje između 12 i 14 mjeseci.

Za razliku od klasičnog sira tipa „Grana“, Gran Istriano nije proizveden metodom prešanja, nego metodom samoprešanja pod vlastitom težinom.

Kora sira je žuta do tamnožuta, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta svijetlo do tamno žuta, ovisno o stadiju zrenja. Miris sira je izražen, podsjeća na istarske pašnjake i na povezanost s istarskom prirodom. Okus Gran Istriano sira je pun s karakteristikama za kravlje mlijeko, odnosno svojstven vrsti sira.

Karakteristike

  • Tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje

Konzumacija

  • Samostalna delicija, može se servirati i nariban kao dodatak jelima
  • Najbolje se slaže s Vina Laguna merlotom

Sir je namijenjen za sve evente, može se konzumirati kao samostalna delicija, kao sir za dobrodošlicu uz aperitiv ili kao „poticaj“ za daljnje druženje uz čašu vina. Također, može se servirati i nariban kao dodatak jelima.