Istarski sir u orahovom lišću, tvrdi je punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, a proizvodi se prema tradicionalnoj tehnologiji metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana te se tada omata orahovim lišćem.

Kora sira je slamnato žuta s prepoznatljivim šarama prouzrokovanih maceracijom lišća oraha. Konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta tamno žuta ovisno o stadiju zrenja. Miris je specifičan, s izraženom notom oraha uz karakterističan miris sira od miješanog mlijeka. Okus ovog sira je pomalo slatkast, oplemenjen poželjnom gorčinom orahovog lista.

Karakteristike

  • Tvrdi punomasni sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka dozrio u orahovom lišću
  • Slatkast okus, uz notu gorčine od orahovog lista

Konzumacija

  • Kao samostalna delicija, uz aperitiv ili druženja uz čašu Vina Laguna merlota

Sir se degustira kao samostalna delicija, uz aperitiv ili druženja uz čašu vina.