Nekad poznata kao sir siromašnih, ova izuzetno zdrava i lagana poslastica proizvodi se sezonski i u osjetno manjim količinama nego sirevi.

Od dragocjene sirutke pravi se sjajna skuta – mekani, kremasti bijeli sir, tako nježan da se može mazati i na kruh, a zbog blagog okusa može se kombinirati na mnoge načine. Savršeno se snalazi kao dodatak raznim slanim i slatkim jelima, od predjela pa do deserta, jer ne gubi kremastu teksturu prilikom termičke obrade.

Strukturom je prhka, ali podatna jer nije masna. Ima vrlo ugodan miris punomasnog mlijeka ili slatkog vrhnja od kravljeg mlijeka.

Karakteristike

  • Mekani, kremasti bijeli sir
  • Prhka struktura, podatna jer nije masna
  • Najbolje se slaže s Vina Laguna merlotom

Konzumacija

  • Osim samostalnog konzumiranja, može se servirati i na kruhu
  • Kao podloga za kolače, slastice, punjenja.

Kod pripreme jela nije je potrebno ni provlačiti kroz sito.