Istarski sir Špin kravlji sir od neobranog mlijeka spada u skupinu tvrdih na granici s polutvrdim sirevima. Nakon zriobe od 60 dana definitivno više nije mlad, ali već na prvi zagriz pršti svježinom i oduševljava blagim okusom koji podsjeća na mlijeko od kojeg je proizveden.

Na nepcu se osjećaju lagane primjese slatkoće i nježne kiselosti, ali i miris svježe pokošene trave. Čvrsta i elastična tekstura topi se u ustima ili blagoj termičkoj obradi te postaje kremasta.
Kora je glatka i kompaktna, dok su kroz slamnatožutu unutrašnjost ravnomjerno raspoređene minijaturne rupice, proizvod metabolizma mikroorganizama koji sudjeluju u procesu zrenja sira.

Karakteristike

  • Tvrdi sir koji se ustima brzo topi i postaje kremast
  • Miris svježe pokošene trave

Konzumacija

  • Kao samostalan obrok
  • U kombinaciji s pikantnijom marmeladom i medom
  • Uz svježu i lepršavu Vina Laguna malvaziju

Ako ga jedete kao samostalan obrok, najbolji je u kombinaciji s pikantnijom marmeladom, ali i medom. Od vina preporučujemo Vina Laguna malvaziju, lagani suhi muškat, a mnoge će ugodno iznenaditi i spoj s dobrim crnim pivom slabijeg ekstrakta.