Istarski ovčji sir Špin spada u skupinu tvrdih punomasnih sireva i nešto je intenzivnijeg okusa od kravljeg. Ipak, uobičajena pikantnost ovčjeg mlijeka vješto je ukroćena pa još uvijek ostaje u mliječnom i blagom registru, tako da ga vole i djeca. U ustima se isprva osjeća oštrina koja odaje pravi karakter sira kao potpuno prirodnog proizvoda istarskih pašnjaka. U sredini prevladava aroma ovčjeg mlijeka, a prema korici izbijaju note svježe trave i začinskog bilja. Vještiji kušači pronaći će natruhe mirisa kadulje i majčine dušice.

Opojno bogatstvo istarskog pašnjaka koje se dugo zadržava u okusnom završetku oduševit će vas i povući novi zalogaj. Tekstura ovčjeg sira prhkija je od kravljeg, tako da se u ustima ne pretvara u kremu, već zadržava zrnatost, koja mu daje lijepu starinsku, rustikalnu notu.

Karakteristike

  • Tvrdi punomasni sir, prhke zrnate strukture
  • Intenzivnijeg okusa, s notom svježe trave i začinskog bilja

Konzumacija

  • Kao samostalan obrok
  • U kombinaciji s pikantnijom marmeladom i medom
  • Uz istarski merlot Vina Laguna ili borgonju

Savršena pratnja za posluživanje bit će marmelada od peperoncina ili med. Ovčji sir traži malo rustikalnija crna vina, pa će se odlično sljubiti s Vina Laguna merlotom ili borgonjom.