Sastojci za 2 osobe

  • 80 g Istarske ovčje skute Špin
  • 6 većih cvjetova tikvica
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 4 žlice soka od limuna
  • 1 čajna žličica nasjeckane svježe ljute papričice
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 2 fete istarskog pršuta
  • sol, papar

Priprema

  • Cvjetove tikvica čistite pažljivo uz pomoć kista (odstranite prljavštinu i bubice ako ih ima). Izvadite tučak i odstranite donji dio cvijeta. Cvjetove pažljivo zarežite s jedne strane. Ako ih ne možete dobro očistiti, pažljivo ih properite i ostavite da se osuše na kuhinjskom papiru.
  • U međuvremenu u posudici pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, nasjeckanu ljutu papričicu i listiće mladog timijana te malo soli po želji.
  • Zakuhajte vodu. Dodajte u nju krupnu sol (voda mora biti slana kao more). Pažljivo dodajte jedan po jedan cvijet u vruću vodu. Pazite da unutra bude do jedne minute i izvadite da se posuše na kuhinjskom papiru. Pazite da vam se kod vađenja cvijet ne slijepi i pažljivo ga položite na kuhinjski papir kao plahtu.
  • Skutu lagano zasolite i oblikujte žličnjak, koji stavite na sredinu cvijeta uzdužno.
  • Cvijet pažljivo preklopite preko skute i zavrnite mu gornji donji dio.
  • Na tanjur dodajte nekoliko žličica umaka od maslinovog ulja koji ste prethodno pripremili. Na njega položite po tri pripremljena punjena cvijeta tikvice punjena ovčjom skutom.
  • Pršut pažljivo zamotajte u oblik ruže i položite u kut tanjura.