Sastojci

  • 500 g brašna
  • 5 jaja
  • Sol, papar
  • istarski pršut 200 g
  • 220 g Istarskog miješanog sira Špin
  • 240 g mozzarelle
  • 200 g mlade blitve
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g brašna
  • 50 g putra
  • 250 g pasirane rajčice
  • 1 kapulica
  • 2 češnja češnjaka
  • Bosiljak
  • Timijan

Priprema

  • Prosijte brašno u veću posudu. U sredini brašna napravite rupu te u nju dodajte jaja. Jaja izmutite vilicom. Polako u jaja umutite brašno, počevši s ruba hrpice. Mutite brašno i jaja sve dok smjesa ne postane homogena.
  • Prebacite na kuhinjski pult i nastavite mijesiti rukama neko vrijeme te oblikujte lopticu. Povremeno lagano pobrašnite površinu da se ne bi lijepila.
  • Oblikovanu lopticu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji tridesetak minuta.
  • U međuvremenu pripremite bechamel umak. Na maslacu napravite zapršku od brašna. Zatim dodajte mlijeko i jednu čajnu žličicu soli. Neprestano miješajte da se smjesa ne bi zgrušala i zagorjela. Miješajte desetak minuta na laganoj vatri. Kad se umak zgusne, maknite s vatre.
  • Pripremite umak od rajčica. Na laganoj vatri na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckan luk dok ne postane staklen. Zatim dodajte dva sitno iskosana češnja češnjaka. Dodajte pasiranu rajčicu. Pirjajte desetak minuta. Dodajte sol i papar.
  • Razvaljajte tijesto kao za lazanje na tanko i oblikujte ga u veliki kvadrat (veličine oko 50×50 cm). Prebacite tijesto na veliki pobrašnjeni stolnjak kojim ćete kasnije zarolati punjeno tijesto.
  • Po cijeloj površini razmažite bechamel umak. Na njega naslažite listove mlade blitve bez stabljika.
  • Na blitvu zatim posložite ravnomjerno rastrganu mozzarellu te fete pršuta. Sve pospite naribanim miješanim sirom Laguna. Dodajte nekoliko listića svježeg bosiljka. Pažljivo s jedne strane uz pomoć stolnjaka rolajte tijesto, koje ste napunili (kao da radite roladu). Jednu četvrtinu miješanog sira i mozzarelle ostavite sa strane.
  • Narežite zamotuljak na jednake dijelove visine oko 6 cm.
  • Na dno okruglog lima za pečenje stavite dio umaka od rajčica. Na njega oprezno naslažite rolice jednu do druge u krug. Zatim sve prelijte ostatkom umaka od rajčice, ravnomjerno rasporedite komadiće mozzarelle te pospite ostatkom naribanog miješanog sira Laguna i dodajte malo svježeg timijana.
  • Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Poslužite odmah.