
Četiri nove svjetske medalje za istarske sireve na natjecanju WORLD CHEESE AWARDS 2017. u Londonu
Istarski sirevi ŠPIN osvojili su zlato, srebru i broncu na prestižnom World Cheese Awards 2017. koje se odvijalo u sklopu sajma Taste of London, u konkurenciji 3.000 uzoraka sira iz 35 zemalja svijeta.
Osvojene nagrade :
- ZLATO – Kategorija specijalnih sireva
ŠPIN – Istarski miješani sir u orahovom lišću
- SREBRO – Kategorija specijalnih sireva od mlijeka više od jedne životinje
ŠPIN – Istarski miješani sir
- SREBRO – Kategorija tvrdih sireva sa dodatkom slatkih aditiva
ŠPIN – Istarski sir s muškatom ruža
- BRONCA – Kategorija ekstra tvrdih sireva
ŠPIN – Gran Istriano
World Cheese Awards najveće je svjetsko natjecanje koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a u ocjenjivanju proizvoda sudjeluje više od 250 sudaca.
Prestižne nagrade za istarske sireve Špin rezultat su kontinuiranih ulaganja u unapređenje proizvodnih procesa i kvalitete proizvoda sirane.
Istarski miješani sir u orahovom lišću
Tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana te se tada omata orahovim lišćem prethodno maceriranim u likeru od oraha. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka s izraženom notom mirisa po orahu, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg mlijeka, pomalo slatkast zbog odležavanja u likeru od oraha, ali sa specifičnom notom blage i poželjne gorčine izazvane prisutnošću orahovog lišća. Sir se može degustirati kao samostalna delicija, uz aperitiv ili kao desert uz čašu desertnog vina.
Istarski miješani sir
Miješani tvrdi punomasni sir proizvodi se od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30% ovčjeg mlijeka. Skladni spoj ove dvije različite lepeze aroma idealan je za one koji ne vole previše intenzivne ovčje sireve, a ipak vole sir s karakterom, nešto oštrijeg okusa od običnog kravljeg. U njemu se osjećaju blage note ovčjeg mlijeka, ali i „putrasta“ aroma kravljeg mlijeka. Ugodne kiseline i slankasta mineralnost glavna su mu značajka. Nešto je prhkije strukture od kravljeg, ali ipak dovoljno elastičan i podatan za rezanje.