Sir je najbolje servirati na dasci, keramičkoj ili staklenoj posudi. Ako želite poslužiti sve istarske sireve Špin, počnite od najblažeg kravljeg, preko miješanog, pa prema oštrijima i aromatičnijima, a to su ovčji sir, sir u dropu od terana i sir s tartufima.

Kako bi došli na sobnu temperaturu i oslobodili svoje prirodne arome, sireve je najbolje izvaditi iz frižidera sat vremena prije posluživanja.

Kod rezanja bilo bi dobro imati nož s dvostrukim vrhom, A sireve treba rezati pravilno. Ako imate cijeli kolut, on se prvo reže na pola pa na četvrtine. Zatim se za kušanje sirevi režu na deblje jednake kriške i dalje svaka od njih na dva trokuta – tako da svatko dobije komadić sira i do kore i unutarnji dio.

Koliko god čudno zvučalo, arome i struktura unutar samog sira se razlikuju. Unutarnji dio sira uvijek je blaži i mekši, na nos i nepce manje intenzivan, dok je prema kori isti sir sve aromatičniji, odnosno izraženiji. Znači, rezanje je bitno da bi se u potpunosti moglo uživati u aromi sireva. Kora se može skinuti, ali i ne mora.