Marljive ovčice i kravice svakodnevno pasu raznoliko istarsko raslinje i travu na nepreglednim pašnjacima zbog čega Istarski sirevi Špin imaju vrhunsku autohtonu sirovinu. Svježe pomuženo i ohlađeno mlijeko preuzima se direktno s naše farme i farma istarskih kooperanata te doprema do sirane. Svakodnevno kroz ruke i muzilice prolazi 25 tisuća litara kravljeg i pet tisuća litara ovčjeg mlijeka.

Nakon procesa pasterizacije kreće sirenje. Prvi korak koji se događa u nastanku sira, koji u kotlu postaje gruš, jest odvajanje sirutke od sira, zatim slijedi faza rezanja sirnog gruša i dogrijavanja sirne mase. Sirci dobivaju mjesto u svojim kalupima i već za sat vremena postaju škripavci, a od dragocjene sirutke pravi se sjajna Istarska skuta.

Sirno tijesto stavljamo pod prešu kako bi nastao naš budući proizvod. Mladi sir se potom soli uranjanjem u otopinu salamure kroz period od 24 sata, a zatim slijede zrenje i uređivanje. Budući sir boravi pet dana u sušari, cijeli mjesec u predzrionici i još toliko u samoj zrionici gdje ispušta svu vlagu. Zrenje sira je tradicionalno i odvija se na daskama kao prirodnom mediju koje dijeli svoja najbolja svojstva sa sirom.

Završna faza jest uređivanje. Nakon zrenja slijedi četkanje kore sira te obavezno premazivanje ekstradjevičanskim maslinovim uljem Ol Istria prije samog pakiranja. Maslinovo ulje pomaže siru pri stvaranju karakteristične boje kore te zadržavanju svojstvene arome i štiti ga od isušivanja tijekom čuvanja do konzumacije.