Na ovogodišnjem Global Cheese Awardsu održanom u Fromeu u Engleskoj, sirevi Sir Laguna potvrdili su svoju kvalitetu u snažnoj konkurenciji sireva iz cijelog svijeta osvojivši čak dvije prestižne nagrade!

Kravlji sir s tartufima u pčelinjem vosku Sir Laguna osvojio je zlato u kategoriji najboljih sireva u vosku, dok je miješani Sir Laguna u kategoriji najboljih miješanih sireva u mlijeku osvojio odlično drugo mjesto.

Istarski sir s tartufima Sir Laguna radi se po posebnoj tehnologiji na osnovi dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji tvrdih sireva. Dobiva se od mlijeka i tartufa s istarskih područja te je njegovan u posebnim uvjetima. Proizveden je po istovjetnoj tehnologiji kao istarski kravlji sir, s tim da se u određenoj fazi prerade dodaju crni tartufi (1%) te maslinovo ulje s okusom tartufa.

Slamnato žuta kora prošarana sitnim komadićima crnog tartufa i tvrdom tijesto čine sir pogodnim za rezanje, a okus i miris specifični su za kravlje mlijeko i tartuf.

Istarski miješani Sir Laguna, od samih začetaka proizvodnje 2004. godine, vrlo brzo se proslavio na tržištu kao osvježenje. To je tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka,  proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Kora sira je slamnato žuta, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta tamno žuta ovisno o stadiju zrenja. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg  mlijeka te pomalo slatkast.

Sir se može poslužiti  kao samostalna delicija, kao sir za dobrodošlicu uz aperitiv ili kao „poticaj” za daljnje druženje uz čašu vina.