230 stručnjaka iz 29 zemalja izabrali najbolje svjetske sireve – Agrolaguna osvojila zlatna i brončana odličja

Istarski proizvođač vina, ulja i sira, Agrolaguna osvojio je čak šest nagrada na prestižnom natjecanju World cheese awards u norveškom Bergenu. Riječ je o natjecanju koje tri desetljeća okuplja proizvođače sira, obožavatelje sira te stručnjake, a mogli su se kušati sirevi s čak šest kontinenata.

Na ovogodišnjem je izdanju natjecanja predstavljeno rekordnih 3.500 sireva koje je ocjenjivalo 230 stručnjaka iz 29 zemalja. Brojni eksperti pažljivo su kušali sireve ocjenjujući pritom tehničke karakteristike, a posebna pozornost bila je na okusu.

Ukupno su četiri Agrolagunina sira odnijela nagrade. Ovčji sir osvojio je zlatno i brončano odličje, kravlji sir dvije bronce, Gran Istriano zlato te miješani sir broncu. Brojna priznanja koja nastavljaju pristizati u Agrolagunin pogon nagrada su za veliki trud i rad koji brojni stručnjaci u kompaniji ulažu kako bi kontinuirano podizali kvalitetu proizvoda.

„Izuzetno smo ponosni što se s ovakvog prestižnog natjecanja vraćamo s čak šest medalja. Ovo je priznanje za sve uključene u proizvodni proces i dokaz kako se naporan rad uvijek na kraju isplati. Kontinuiranim ulaganjima i učenjem nastavljamo i dalje razvijati sve naše proizvode, a sigurni smo kako će ovakve nagrade prepoznati i naši kupci“, istaknuo je Krunoslav Salaj, tehnolog u sirani Špin.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka, a njihovu kvalitetu nadziru Agrolagunini stručnjaci. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje te se mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo u proizvodnji, dok tehnologija i moderna saznanja samo olakšavaju proces proizvodnje. Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara koji se ponosi tisućljetnom tradicijom uzgoja ovaca.