Istarski sirevi Špin prirodno su djelo istarskih krava i ovaca, oblikovani ljudskom rukom.

Od oko 2000 ovaca u vlasništvu Agrolagune, 75% čini pasmina istarska pramenka, koja se križala sa sardinijskom, a potom i istočnofrizijskom ovcom, kako bi se povećala proizvodnja mlijeka i kvaliteta mesa. Pramenka prevladava jer je otpornija i pogodnija za velika stada. Plan je dosegnuti brojku od 2500 ovaca.

Ovdje ovce imaju radno okruženje iz snova. Za vrijeme mužnje pasu na 250 hektara pašnjaka koji se prostiru po južnim padinama doline rijeke Mirne. Razdoblje laktacije, kad ovce daju svoje dragocjeno mlijeko, traje od sredine prosinca pa sve do kraja. kolovoza. Nakon laktacije ovcama se smanjuje količina hrane. Ljeti su noću na otvorenom, a danju u štalama, dok je zimi obrnuto.

Ishrana naših ovaca plod je istarske zemlje, u najprirodnijem obliku. Ispašu čine djetelina i samoniklo bilje, a sijeno od košnje služi kao rezerva u sušnim razdobljima. Srećom, od suše ovce većinu vremena spašavaju pašnjaci pod šumama, koji su gotovo cijelu godinu zeleni. Osim toga, one dobivaju zob, ječam i ostale žitarice uzgojene na poljima na kojima obitavaju. Takva prehrana čini zatvoreni krug i osigurava održivost proizvodnje.

Kravlje mlijeko otkupljujemo od lokalnih kooperanata s područja gornje i donje Bujštine pa sve do Pule– Grožnjan, Savudrija, Nova Vas, Kukov Vrh, Kostanjevica, dolina rijeke Mirne, Valtura. Sve kravice hrane se prirodno i redovito kontroliramo kvalitetu mlijeka te uvjeta u kojima nastaje, jer ništa ne želimo prepustiti slučaju.

→ Kako sir nastaje