Danas je u Taru otvoren proizvodno-turistički kompleks u koji je Agrolaguna u ovoj fazi uložila 35 milijuna kuna i zaposlila 40 ljudi. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane „Sir Laguna“ i obnova zgrade stancije Špin, uređena je nova kušaona i izgrađena cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte. Otvorenju kompleksa prisustvovali su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar turizma Darko Lorencin, istarski župan Ivan Jakovčić i Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, te brojni drugi gosti. Ova vrijedna investicija nastavak je Agrokorovog ulaganja u Agrolagunu i snažan poticaj daljnjem razvoju tog segmenta poslovanja kompanije, a novi proizvodno-turistički kompleks obogaćuje turističku ponudu Istre.

Realizacija iznimno zahtjevnog projekta započela je u srpnju 2012. godine i trajala je samo šest mjeseci. Radovi su povjereni hrvatskim tvrtkama – GP „Krk“ je obavio građevinske radove, a „Frassinox“ je izradio i ugradio procesnu opremu.

Moderna sirarska oprema i primjena suvremenih tehnologija omogućuju proizvodnju sira visoke i ujednačene kvalitete koji može zadovoljiti zahtjeve domaćeg i stranih tržišta. Sirana „Sir Laguna“ jedna je od tri sirane u Hrvatskoj koje su za rekonstrukciju i opremanje ugovorile potporu IPARD programa.

Sirana će samo u prvoj fazi proizvoditi 300 tona sira i 100 tona skute na godinu, čime je nastavljena tradicionalna proizvodnja. Proizvodni se program, uz postojeći asortiman (kravlji sir, ovčji sir, miješani sir i sir s tartufima), obogaćuje sljedećim proizvodima: sirom u teranu, miješanim sirom od tri vrste mlijeka, ribancem i skutom. Ponuda sireva odražavat će specifičnosti podneblja i mogućnosti male „butik“ sirane, koja na idealan način objedinjuje tradicionalne proizvode, lokalne vrijednosti i običaje te najsuvremeniju tehnologiju.

Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani. Ovčarska farma Špin smještena je na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča, samo dva kilometra od mora. U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila tek 10 tona sira godišnje. Zatim je pokrenut otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata s područja Istre.

Ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu, a proizvedene količine dostižu 125 tona. Sirana Agrolagune neprestano radi na ispitivanju mogućnosti proizvodnje novih proizvoda, kako bi potrošačima ponudila primamljive proizvode specifične za područje Istre. Sirana „Sir Laguna“ bit će mjesto na kojem će turisti moći posjetiti farmu ovaca te kušati i kupiti autohtoni istarski sir, što je neposredan način povezivanja poljoprivredne proizvodnje i turizma, dviju osnovnih grana privređivanja u Istri.