Istarski sir s tartufima spaja dvije važne istarske tradicije – proizvodnju sira i tartufarenje.
Dobiva se od mlijeka i tartufa iz Istre, po istovjetnoj tehnologiji kao istarski kravlji sir, uz dodatak crnih tartufa (1%) i maslinovog ulja s okusom tartufa, te se njeguje u posebnim uvjetima.

Slamnato žuta kora prošarana sitnim komadićima crnog tartufa i tvrdom tijesto čine sir pogodnim za rezanje, a okus i miris specifični su za kravlje mlijeko i tartuf.

Unutrašnjost je mekane i elastične strukture, dok prema kori dobiva konture zrelog sira, pomalo je prhkiji i putrastiji. Sir je mastan, bogatog okusa s karakteristikama ovčjeg i kravljeg  mlijeka te pomalo slatkast. Lako se topi u ustima. Na nosu je u prvom planu prodoran miris njegova veličanstva tartufa.

Istarski kravlji sir s tartufima u pčelinjem vosku osvojio je zlato u kategoriji najboljih sireva u vosku na prestižnoj međunarodnoj manifestaciji Global Cheese Awards.

Karakteristike

  • Polutvrdi masni sir, topi se u ustima
  • Naribani crni tartuf i maslinovo ulje s okusom tartufa

Konzumacija

  • Rezati deblje za optimalnu i doživljaj teksture
  • Najbolje poslužiti kao predjelo, na sobnoj temperaturi uz kruh tvrđe kore, s
    maslinovim uljem i medom
  • Izvrstan i kao dodatak jelima kao što su palenta, njoki, rižoto i tjestenina s pršutom
  • Izvrsno se sljubljuje s Vina Laguna Festigia malvazijom

Preporučujemo sir s tartufima rezati na deblje kriške kako biste mogli osjetiti njegovu bogatu teksturu. Najbolje ga je poslužiti uz kruh tvrđe kore tipa ciabatta, s maslinovim uljem i medom, kao predjelo na sobnoj temperaturi. Kao i svakom siru, treba mu dati malo vremena da se oslobode arome. Ostatak sira najbolje je odmah zamotati prozirnom folijom i vratiti u hladnjak kako se ne bi izgubila raskoš okusa. Ovaj sir izvrsno funkcionira i kao dodatak jelima kao što su palenta, njoki, rižoto, tjestenina s pršutom.