Pasući na sunčanim, zelenim i bogatim istarskim pašnjacima, krave i ovce postaju dio čarolije nazvane Istarski sir Špin. Mlijeko krava i ovaca koje su pasle na istarskoj zemlji direktno utječe na aromu i mirise sireva i čine ih prepoznatljivima i neodoljivima. Uočit ćete posebnost kod svake vrsta sira.

Eksperimentirajući s tradicijom i autohtonim proizvodima, na Stanciji smo sir sljubili s tartufima, omotali ga orahovim lišćem, a potapanje Istarskog sira u drop od terana, kominu grožđa, stvorio je novi gastronomski hit.

Istarski sirevi Špin su polutvrdi kravlji, ovčji, miješani, sir u dropu od terana, sir u orahovom lišću te sir s tartufima, te tvrdi sir Gran Istriano. Proizvodimo i kravlju te ovčju skutu.

Mlijeku se ne oduzima masnoća i ne rade se nikakve korekcije pomoću aditiva tako da je okus sira podložan sezonskim varijacijama pašnjaka.

Kao i kod vina, može se reći da nijedna berba nije ista. Iskustvo pokazuje – što manje intervencije u prirodne procese, to je konačni proizvod bolji, iskreniji i ukusniji. Veza s teritorijem osjeća se u svakom zalogaju Istarskog sira Špin, a to nam je najveća pohvala.

Naše sireve možete konzumirati kao predjelo, desert ili za pripremu raznih jela, a kao zahvalan sastojak u kuhinji posebno ističemo naše skute.